Hou je cv-ketel in topvorm!

Gepubliceerd op 17 mei 2022 om 12:25

Onderhoud gasketel

Een versleten band, een kapotte koplamp of een olielampje dat brandt op het dashboard. Net als een auto heeft uw cv-ketel regelmatig onderhoud nodig om zo goed mogelijk te presteren. De prestaties van een goed onderhouden verwarmingsketel liggen tot 15% hoger. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van uw cv-ketel? Lees dan verder.

Onderhoud is wettelijk verplicht!

het controleren van uw cv-ketel is wettelijk verplicht. Dit is van toepassing wanneer u een stooktoestel als centrale verwarming gebruikt. Voor cv-ketels op gas geldt de regel: om de 2 jaar een onderhoudsbeurt. U als gebruiker bent verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de controles door een erkende technicus. Zodra de controle is uitgevoerd ontvangt u een officiëel bewijs dat uw cv-ketel is gecontroleerd. Dit heeft u bijvoorbeeld nodig indien u een huis huurt. In dit geval ontvangt de eigenaar een kopie van de controle.

Wat houdt een onderhoudsbeurt van een cv-ketel in?

Het is fijn dat een onderhoudsbeurt de veiligheid en het rendement verhoogd, maar wat houdt een onderhoudsbeurt van uw gasketel eigenlijk in? Om u een indruk te geven staan de belangrijkste werkzaamheden van een gasketel onderhoudsbeurt op een rijtje:

  • reiniging en controle van het toestel
  • reiniging en controle van de schouw of rookgasafvoer
  • controle van de algemene staat
  • controle van de verbranding

 

Waarom dient u uw cv-ketel te onderhouden?

Het feit dat het onderhouden van uw cv-ketel wettelijk verplicht is, laat zien dat het noodzakelijk is om uw veiligheid te waarborgen. De uitgaven aan onderhoud zijn niet de leukste uitgaven, maar het onderhouden van uw gasketel is wel erg belangrijk. Wanneer uw gasketel niet wordt onderhouden kan dit namelijk leiden dit tot gevaarlijke situaties. De combinatie van slecht onderhoud en weinig ventilatie vergroot de kans op een koolstofmonoxidevergiftiging. Koolstofmonoxide is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van aardgas. Een niet goed functionerend gasafvoerkanaal of een verkeerde instelling van uw cv-ketel of geiser kan een oorzaak zijn. De gevaren van een slecht onderhouden cv-ketel vermijdt u door uw gasketel tijdig te laten onderhouden. Een goed onderhouden gasketel draagt onder andere bij aan de gezondheid van u en uw gezin. Hieronder ziet u de voordelen van een goed onderhouden gasketel op een rijtje:

  • energiebesparing
  • minder uitstoot, minder risico
  • verlengde levensduur
  • kleinere kans op storingen
  • zekerheid